Gainer

Myyntitaito tukee monenlaisia urasuunnitelmia

Joka päivä erilaisiin työpaikkoihin saapuu kymmeniä tai jopa satoja myynnin ammattilaisia. Myyjiä, asiakasvastaavia, kumppanuuspäälliköitä ja muita henkilöitä löytyy varmasti lähes jokaisesta yrityksestä. Myyntityötä on tehty aina ja Suomessakin on toiminut erilaisia myynnin ammattilaisten järjestöjä jo 40-luvulta saakka. Usein myyntitaidot kuitenkin yhdistetään ainoastaan näihin myyntiä päivittäin tekeviin ammattilaisiin. Tosiasiassa myyntitaito auttaa lähes millä tahansa uralla. Tämän vuoksi jokaisen opiskelijan ja uransa suuntaa miettivän nuoren, tai vanhemmankin, kannattaa harkita myyntityön kokemusta, koska myyntitaidot hyödyttävät elämää pitkälle tulevaisuuteen.

Myyntityössä kehität kuuntelutaitoasi

Meillä monella on iskostettuna takaraivoon kuva aggressiivisesta myyjästä, joka ei anna vastapuolelle suunvuoroa vaan uuvuttaa ostajan sanaryöpyllä. Myynti on kuitenkin muuttunut vuosikymmenten aikana ja tänä päivänä myyntityössä korostuu kuuntelutaito. Kyky kuunnella ja reagoida, tunnistaen mahdollisen ostajan tarpeet ja tuskat. Tätä kuuntelutaitoa tarvitaan olitpa tulevaisuudessa lääkäri, lentokoneen pilotti, tutkija tai taksikuski. Koska elämme harvoin hylätyllä saarella yksin, pääsemme (ja joskus joudumme) kohtaamaan muita ihmisiä päivittäin. Työelämässä ja arjessa kyky kuunnella ja tunnistaa toisen ihmisen tarpeita, ongelmia ja toiveita helpottaa kanssakäymistä valtavasti.

Myyjän täytyy kyetä keskusteluun

Kuuntelutaidon tavoin myyntityö kehittää keskustelukykyä. Myyjänä ja erityisesti telemarkkinoinnissa kohtaat kymmeniä tai jopa satoja ihmisiä päivittäin. Puhelimessa voi olla äärimmäisen iloinen keskustelija tai henkilö, joka on kiinnostunut asiastasi, mutta samalla todella kiireinen. Tällöin myyjänä sinun täytyy kyetä keskustelemaan erilaisten henkilöiden kanssa sujuvasti. Voimme luvata, että jäit sitten myynnin alalle tai suuntaat keulasi vaikka kohti asuntovälittäjän uraa, on keskustelutaito yksi hyödyllisimmistä taidoista, joita voit elämässäsi oppia.

Selkeää ja ymmärrettävää viestintää

Pysähdytäänpä hetkeksi. Istahda alas ja avaa televisio, läppäri, puhelin tai muu sovellus. Suuntaa uutissovellukseen ja katso yksi päivän uutislähetys. Kuuntele erilaisia haastateltavia ja mieti, miten he viestivät. Ymmärrätkö mitä he sanovat ja mistä asiasta he puhuvat? Usein ainakin yksi uutislähetyksen haastateltavista ei läpäise tätä testiä. Selkeä, ymmärretävä viestintä on taito, joka puuttuu edelleen useilta ihmisiltä ympäri maailman. Nopeatempoisessa myyntityössä, kuten telemarkkinoinnissa, opit viestimään ymmärrettävästi ja paketoimaan asiasi selkeäksi kokonaisuudeksi, jonka kuka tahansa kuulijasi ymmärtää.

Reaktiokyky kuin formulakuskilla

Kuuntelun, keskustelun ja selkeän viestinnän lisäksi yksi keskeinen taito, jota myyntityö opettaa on reaktiokyky. Aina ajoittain kohtaat ihmisen, joka kysyy vaikean kysymyksen tai haastaa asiaasi. Tätä tapahtuu myös tavallisessa arjessa – työhaastattelija kysyy kimurantin kysymyksen tai päädyt tiukkaan keskusteluun politiikasta kotona. Näinä hetkinä nopeat hoksottimet ja reaktiokyky tukevat tekemistäsi. Myyntityössä reaktiokykysi kehittyy, kun kohtaat yllättäviä tilanteita ja opit niistä viikoittain.

Myyntityöstä saat eväitä elämään

Jokaisen kannattaa jossain vaiheessa elämää viettää hetki myyntityössä. Osa meistä rakastuu alaan ja jää viettämään vuosikymmeniä myynnin parissa. Toiset vuorostaan keräävät sopivat eväät tulevaisuutta varten ja suuntaavat kohti muita intohimoja. Näistä poluista kumpikaan ei ole toistaan parempi, mutta molempia yhdistää myynnin parissa vietetty aika. Myyntityö tarjoaa hyödyllisiä oppeja, jotka vievät sinua urallasi eteenpäin. Myyntitaidoilla pärjään paremmin työhaastatteluissa, kykenet puolustamaan gradututkimusaihettasi tai keskustelet tulevan potilaan kanssa sujuvammin. Myyntityö tarjoaa tärkeitä oppeja tulevaa varten ja hyödyllisiä eväitä elämään.

Tutustu Gainerin avoimiin työpaikkoihin!

Jaa:

Liity uutiskirjelistalle

Scroll to Top